Juergen: Motpartens syn – The debunkers

Selv en enkel hattemaker har forhåpentligvis blitt litt visere med årene… En viktig del av det å bli visere er å forstå hvor mye du ikke vet… Den beste måten å lære deg selv at det er mye du ikke vet, er å studere motpartens syn. Ikke bare blir du mer kunnskapsrik, du blir også mer respektfull og ydmyk, litt mindre “besserwisser”, og ikke minst: du blir en mye bedre debattant.

Jeg tror det er en fordel å MENE noe… Jeg tror det ofte er bedre å mene noe som ikke er helt riktig enn å ikke mene noe som helst… Gjør du deg opp en mening, så utvikler du deg.. . Problemet oppstår når man låser seg fast i sin personlige forståelse, og ikke utfordrer sitt eget syn. Man tror alt er svart og hvitt, ingen gråtoner i mellom.

Ta for eksempel konspirasjonsteorier. Jeg synes konspirasjonsteorier til tider er spennende og underholdende. Her er det lett å gjøre seg opp en mening: JA, SÅNN MÅ DET VÆRE. Lytter man for eksempel til Alex Jones på infowars.com, så kan man forstå hvorfor han får stadig nye lyttere. Og man forstår også hvorfor mange hater fyren og kaller ham en bedrager. Men uansett hva man gir sin oppmerksomhet, så bør man etter min mening også oppsøke de som står for det stikk motsatte, i dette tilfellet “conspiracy debunkers“.

Jeg prøver så godt jeg kan, hver gang jeg leser en interessant sak om “konspirasjon” å søke etter “debunker’ne” for å få motargumentene. Temaet kan bli mye mer utfordrende og krevende når man ser det fra ulike synsvinkler, men personlig så synes jeg det blir mye mer interessant. Jeg kan gjøre meg opp en mening, som slett ikke er garantert å være “riktig”, men jeg gjør det i det minste ut fra et litt bedre grunnlag… Og jeg følger debatten og er åpen for at jeg en dag må innse at jeg tok feil…

Konspirasjonsteorier kan i utgangspunktet virke som et sært eksempel når man skal snakke om “motpartens syn”, for når det gjelder konspirasjonsteorier så har man som regel ingen mulighet til å bevise påstandene med 100% sikkerhet.

Men slik er det egentlig med de fleste av temaene som opptar folk…

Ta f.eks religion. Tror man på Gud, hvorfor skal man da bry seg med ateistenes syn? Jo, jeg tror det er veldig verdifullt å vite HVA som får folk til å tro på Gud og hva som får folk til å IKKE tro på Gud. Tror man på Bibelen, skal man da bry seg med argumenter som går på at Bibelen har faktafeil, at noen hevder at Bibelen motsier seg selv, og påstander om at Bibelen har blitt endret med årene? Jeg synes disse tingene er kjempespennende, og argumenter fra de forskjellige “leirene” utfordrer meg.

Eller ta de ulike retningene innen kristendommen, er man protestant, skal man da bry seg med hva katolikkene tror på? Skal man bry seg med påstander om at jomfru Maria åpenbarer seg og helbreder folk, eller at katolske prester mener å drive ut demoner ved å skvette “hellig vann” på de “besatte”?

Skal en kristen bry seg med at Alternativmessen tiltrekker seg mer og mer folk, og at besøkende hevder å bli helbredet der?

Et annet eksempel er evolusjonsteorien. Mange kristne gjør seg opp en mening om evolusjonsteorien etter å ha hørt en 30 minutters preken av en predikant som sier at evolusjonsteorien er falsk, og at han har hørt at kristne forskere har bevist at Gud skapte verden. Det er alt de trenger å vite, og er fornøyd med det….

Andre gjør litt mer research, de googler Kent Hovind og likesinnede (ja, han er vel i fengsel, men websiden hans er oppe og går), og der får de påstanden om at historien om syndfloden og Noas ark forklarer hvordan Grand Canyon og fossiler over hele verden oppstod, og at mange arkeologiske funn “motbeviser evolusjonsteorien”.

Men sjekker man virkelig motpartens syn? Selv om man stoler 100% på Kent Hovind (til tross for at han sitter i fengsel) og mener man har fått svar på alle spørsmål, så bør man ta seg bryet med å google “debunk kent hovind”. For du bør jo sette deg inn i HVORFOR nesten alle forskere mener Kent Hovind tar feil?

Andre eksempler. Tja, vi er inne på religion, hva med helbredelsespredikantene på TV? Våger kristne som tror at alle på TV som kommer fram og sier “God healed me”, å google debunk-artikler av helbredelsespredikanten? Det betyr ikke automatisk at man TROR predikantens mirakler IKKE er ekte selv om man gjør litt undersøkelser.

Men er det ikke verdifullt å undersøke HVORFOR TROR SÅ MANGE AT HANS MIRAKLER ER FALSKE?

“Debunk” er blitt et av mine yndlingssøkeord.. Det sitter virkelig i fingrene etterhvert :) Og med Internett finnes det nå et HAV av muligheter til å sjekke en sak fra ulike ståsted. Medias dekning av en nyhetssak, historiske “fakta” i våre historiebøker, politiske beslutninger… Det finnes ingen begrensninger til hva som kan legges under “allmuens” lupe, og du vil se utrolig mange motargumenter til det meste på Internett. Og det finnes debunkere som debunker debunkerne :)

Jeg sier ikke at alle kristne skal gjøre som meg… Hvis andre kristne blir deprimerte eller forvirrede av å sette seg inn i motpartens syn, så er man selvsagt fri til å la være..

Jeg sier bare hva jeg har funnet verdifullt og utfordrende.

Men forstå meg rett: en kritisk holdning til all informasjon er den beste innstillingen.

Å være kritisk til din egen oppfatning.
Å være kritisk til debunkerne man er enig med.
Å være kritisk til debunkerne du er unig med.

Ikke minst er jeg kritisk til alt min egen pastor forkynner. Bibelen sier vi har et ansvar for å sjekke at det som blir forkynt i våre menigheter stemmer med Guds Ord. Du og jeg skal passe på at pastoren vår ikke farer avsted på ville veier. Faktisk, et kjennetegn på at du er havnet i en kontrollerende sekt er at du blir lært opp til det stikk motsatte: alltid godta det dine ledere forkynner, aldri hør på hva “de utenfor” sier, spesielt ikke de “frafalne” som før var enige men som nå har forlatt menigheten.

Mye interessant kunnskap kan komme fra dem som menigheten kaller “frafalne”. Selvsagt skal man være kritisk også til dem, men man bør uansett være tolerant nok til å kunne lytte.

[Definisjon av debunk - klikk her ]

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Lagret under: on 9. februar, 2009 at 1:13 pm Kommentarer (5)

Tilbakesporings-URL http://juergen.vgb.no/2009/02/09/juergen-motpartens-syn-the-debunkers/trackback/

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

5 kommentarer

 1. On 9. februar, 2009 at 1:54 pm BurnieBerit Sier:

  Oi. Da lærte jeg et nytt ord i dag. Debunkre.

  Hmmm… “debunkre Juergen Hatmaker…” He he…

  Uansett hva slags livssyn man har så må det jo være verdifullt å undersøke hva motparten mener? Det har jo også med respekt for den motsatte debattant å gjøre, å sette seg inn i hva det dreier seg om fra den siden av saken. Og en sak har som oftest to sider, om ikke flere… Et problem oppstår når man oppdager at motparten gir en total blaff i hva dens motpart (altså meg) mener om saken, det blir en følelse av å snakke til veggen og i alle fall ikke en følelse av gjensidig respekt. Da glir som oftest debatten ut i drittprat… helt menneskelig.

  Et godt innlegg, Juergen. Kunne vært interessant å diskutert både bibel og evolusjon, healing og alt du nevner, men innlegget handler jo ikke om det så jeg behersker meg til andre innlegg xD

  Her er det snøstorm og “Ken og Barbie” er påkledd (gampene), selv om de ikke trives ute i sidelengs snø. Ha en fin en, likevel, da du.

  Takk for det, “bibbi” :) Ville vært veldig interessant hvis det kom opp en webside som debunker Juergen, hehehe. Fikk du forresten med deg at jeg rømte til Sverige i natt? Nå har også jeg en eksil-blogg… Klarte ikke å la være lenger :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. On 9. februar, 2009 at 2:06 pm BurnieBerit Sier:

  Hva? Nei, det har gått meg både hus og hytte forbi :-) Da ses vi i ferielandet også, he he…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. On 9. februar, 2009 at 2:12 pm Catalyzator Sier:

  I mangel på mobilsignal og slikt for å verifisere å logge inn og kommentere så legger jeg inn min egen meiladresse å da tror jeg min vgb-avatar dukker opp hehehe :) selv om jeg ikke linker til vgb-siden min men hjemmesiden…

  “Debunkre” … som å filtrere gjennom en ny lagringsvurdering ? jeg liker enkle ord men fortår ikke ordet selv om jeg forstår meningen…

  Revurder alt, både ditt eget syn og andres, revurder og mål opp mot sunn menneskelig fornuft som vi får fra vår skapelses tilblivelse. Vurder aldri noe opp mot kapitalisme eller modernisme… det er kun andre ord for ensomhet… *sukk*

  Legger igjen en KLEM til Juergen og vinker vakkert fra skogens dyp :)

  Takk for god klem og vakker vinking, Catalyzator :) Jeg la for ordens skyld til en link til definisjonen av “debunk” nederst i innlegget. God bless :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. On 9. februar, 2009 at 2:58 pm Catalyzator Sier:

  Takk for definisjonslink :) men… den var på engelsk og da må nok først engelsk definisjonsforståelse læres i langt større grad en min daglitale engelsk kan by på … Jeg tror jeg tar en kopp kaffe isteden…

  Hehehe :) Tror jammen jeg også tar meg litt kaffe

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. On 22. februar, 2009 at 4:26 pm JuergenHatMaker Sier:

  Bare et eksempel som illustrerer viktigheten av “debunking”

  Dersom du googler “debunk muslim boy arm crush”
  http://www.google.no/search?q=debunk+muslim+boy+arm+crush&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:nb-NO:official&client=firefox-a

  Så vil du bl.a få denne linken som resultat:
  http://www.snopes.com/photos/gruesome/crushboy.asp

  Dermed kan du avkrefte påstanden om at en muslimsk gutt får armen sin knust som straff for å ha stjålet brød… Og da videresender du selvsagt heller ikke eposten du fikk med den sterke overskriften: “DET FINNES IKKE ORD FOR Å BESKRIVE DETTE”

  Kanskje du i stedet svarer avsender og alle andre på mottakerlisten: “Jo, det finnes et ord: løgn”

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00