Juergen: Don’t trust your pastor! (3)

Jeg er veldig kritisk til retorikken der predikanten sier: “GUD SA TIL MEG”.

Predikanter som ordlegger seg slik, gjør tilhørerne en bjørnetjeneste. For dersom det er slik at predikanten ikke taler for seg selv, men forteller noe GUD har fortalt ham, så er det jo umulig å argumentere mot det han sier… For man argumenterer jo ikke mot Gud, det Gud sier er alltid perfekt sannhet. Så indirekte sier predikanten: “Det jeg sier nå skal du ikke stille spørsmål ved, for det er Guds perfekte Ord på lik linje med det som står i Bibelen.”

“Men man skal jo prøve ånden”, vil kanskje predikanten svare til slik kritikk. Og: “Tilhørerne skal alltid sjekke forkynnelsen opp mot Guds Ord for å se at det stemmer”.

Dette er jeg enig i. Men predikanten som sier “GUD SA TIL MEG” trener ikke tilhørerne til å være kritiske slik som Bibelen lærer oss å være. Og selv om det STEMMER, at det faktisk VAR GUD som sa noe til predikanten, hvordan kan vi tilhørere være sikre på at predikanten formidler dette på riktig måte? Hvordan kan vi være sikre på at predikanten forstod budskapet på riktig måte? Og selv om han selv forstod det på riktig måte, hvordan kan vi være sikre på at han ordlegger på en slik måte at han videreformidler budskapet uten å forkludre det?

Jeg mener en predikant heller bør si: “JEG TROR GUD SA TIL MEG”.

Dermed trener han sine tilhørere å være kritiske. Og de vil også bli trent i å være kritiske til andre predikanters påstander om å tale Guds perfekte budskap.

I følge kristendommen er Guds Ord åpenbart i Bibelens 66 bøker. Det vil ikke bli lagt til flere bøker. Samme hvor stor predikant, og hvor overbevist vi blir om at Gud har talt til denne predikanten, så blir ikke dette budskapet lagt inn som en ny bok i Bibelen. De 66 bøkene i Bibelen står i en særstilling, og er det eneste Ord som i følge den kristne tro garantert er fra Gud… Dette bør dagens predikanter respektere.

Dette betyr ikke at Gud IKKE taler til folk lenger. Men samme hvor mektig budskap som blir gitt dagens kristne, det vil ALDRI bli lagt til flere bøker i Bibelen, dagens budskap vil ikke få samme status. Og i følge kristen tro så vil et budskap idag som ikke samsvarer med Bibelen, ikke være fra Gud.

Finnes det eksempler på at Gud IKKE talte til predikanten som sa “Gud sa til meg”? Alt for mange. Søk på “false profecy”, gjerne etterfulgt av navnet på din favorittpredikant, og du vil se mange bomskudd fra kjente og respekterte predikanter… Og mange av disse fortsetter å si den dag idag: “GUD SA TIL MEG”…

Men dette gjelder ikke utelukkende for profetier. Mange predikanter og pastorer sier “Gud sa til meg” i forbindelse med menighetsledelse og sjelesorg, ofte med tragiske følger.

Og det er kanskje særlig alvorlig når noen hevder å ha et budskap fra Gud til en annen person. “Gud ba meg fortelle deg at du skal gjøre slik og slik.”

Jeg tror ALLE kristne har den profetiske Hellige Ånd, og idag er vi ikke avhengig av Det Gamle Testamentets profet-skikkelse til å fortelle oss hva Gud sier til oss. Dersom noen har et personlig budskap fra Gud til en annen person i menigheten, bør dette kun virke som en bekreftelse på hva Gud allerede har sagt DIREKTE til denne personen.

Personen (gjelder også kjendispredikanter) som gir budskapet bør si: “Jeg TROR Gud gav meg dette budskapet til deg”.

Og personen som mottar budskapet bør si: “Takk, jeg skal spørre Gud selv om dette stemmer.”

Mitt råd er: Samme hvor berømt predikant som kommer med budskapet: Spør alltid Gud om dette er fra Ham.

Gud taler ikke bare til predikanter og pastorer… Og de burde trent sine menigheter til å forstå dette, og løfte opp sine vanlige menighetsmedlemmer, i stedet for å løfte opp seg selv som en “spesiell” person som kan høre fra Gud på en måte de andre “ikke kan”.

Men alt for ofte ønsker predikanter å bli satt på en pidestall, og alt for ofte ønsker menigheten å ha en “superpastor”, en gammeltestamentelig profet (eller konge) som de kan se og ta på, i stedet for å innse og ta ansvar for sin egen unike stilling i Jesus Kristus…

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Lagret under: on 12. februar, 2009 at 10:24 am Kommentarer (0)

Tilbakesporings-URL http://juergen.vgb.no/2009/02/12/juergen-dont-trust-your-pastor-3/trackback/

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00