Juergen: Don’t trust your pastor! (4)

Et siste innlegg i min serie, denne gangen om grelle eksempler på hvordan pastorstillingen/predikantstillingen kan misbrukes.

Det finnes velkjente eksempler på predikanter og pastorer som opphøyer seg selv. I stedet for å følge Jesu eksempel, Han som gikk ned på og kne og vasket disiplenes føtter, så ønsker slike pastorer og predikanter at andre skal “knele ned” for dem, og de ønsker å bli løftet opp i stedet for å løfte opp menighetsmedlemmene for Jesus, slik at disse kan vokse i kunnskap og visdom.

Ved å holde menighetsmedlemmene “nede”, eller på “et lavere plan”, og heller fokusere på sin egen “særstilling”, så oppnår man det som dessverre motiverer mange mennesker, nemlig makt.

En teknikk som er brukt er å lete i Det Gamle Testamentet etter “belegg” for sin egen opphøyde stilling. Slik kan man få det hele til å virke “bibelsk”, men man ignorerer altså det faktum at Det Gamle Testamentet og den gamle Pakt som er beskrevet der, hadde helt andre strukturer til grunn både når det gjaldt menighet og Åndens gaver.

For eksempel bruker noen predikanter og pastorer skriftstedet: “Rør ikke ved mine salvede” (”Touch Not the Lord’s Anointed”) om seg selv. Og predikanten mener med det at han er “den salvede”(!) Bibelen taler riktignok om det å bli utrustet av Gud ved Den Hellige Ånd som å motta Åndens salvelse, men her tar man skriftstedet i Det Gamle Testamentet ut av sin sammenheng. For Herrens Salvede i Det Gamle Testamentet er en betegnelse på Israels konge. Kongen ble innsatt ved å helle olje (salve) over hans hode. Og Israels konge var et bilde på Messias (som betyr “Den Salvede”) og oljen er et bilde på Guds Ånd. Og verset er egentlig et forbud mot fysisk angrep.

Men ved å bruke Det Gamle Testamentets skriftsted “Rør ikke ved mine salvede” om seg selv, har mang en predikant gitt inntrykk av at han er opphøyd, at han er spesiell, og at Gud vil straffe den som kritiserer eller motarbeider ham (dvs ikke bare fysisk angrep). Men det predikanten EGENTLIG gjør, er å se på seg selv som en “kongefigur”, og han skaper et skille mellom pastor og vanlige menighetsmedlemmer som er ubibelsk i henhold til den nye pakt.

Sannheten er at dagens predikanter slett ikke er menighetens konger, og de er i hvert fall ikke Messias (selv om noen nesten oppfører seg slik).

Tvert imot, de er menighetens tjenere.

Og etter åndsutgytelsen på Pinsefestens dag har alle som tar imot Jesus Den Hellige Ånd. Våre kropper er Guds tempel. “Men dere er alle salvet av Den hellige og kjenner sannheten” (1 Joh 2:20)

Det er ingen særstilling, bare spesielle oppgaver. Å få en spesiell utrustning eller nådegave fra Gud gjør deg ikke verdig til å bli satt på en pidestall, det eneste det betyr er at du har fått et spesielt ansvar til å forvalte gaven på en fornuftig måte. Å opphøye seg selv (eller tillate andre opphøyer en selv) er det klareste tegn på at man har feilet i oppgaven…

Jeg har selv vært i kontakt med utenlandske predikanter som får seg til å si: “Don’t you know I am a man of God? You should fear me!” og “I curse you in the name of Jesus!”

Vi er kalt til å være tjenere, til å velsigne, ikke forbanne. Disse stakkarslige villfarne, egosentriske pastorene har virkelig bommet på mål, der de bygger sitt eget kongerike på jord.

Men de det er synd på er menighetsmedlemmene, som kommer inn under deres vranglære.

Nå er det heldigvis ytterst få pastorer med slike holdninger som klarer å lykkes i Norge. Men vi er likevel eksponert via TV og internett, og pga det faktum at mange av de norske pastorene ukritisk “omfavner” utenlandske superpredikanter med usunne holdninger.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Lagret under: on 13. februar, 2009 at 10:28 am Kommentarer (6)

Tilbakesporings-URL http://juergen.vgb.no/2009/02/13/juergen-dont-trust-your-pastor-4/trackback/

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

6 kommentarer

 1. On 13. februar, 2009 at 11:16 pm Dag Eigil Sier:

  Det er forstemmende å lese at det fortsatt finnes slike. Men nå er det vel en gang slik at det alltid har vært folk som er ute etter makt ved å utnytte sin stilling. :-(

  Jeg håper at denne typen pastorer er utdødd i Norge.. Men jeg frykter at det ikke er helt sant. Det er 4-5 år siden jeg hørte om slike pastorer i Norge, men de finnes i hvertfall fremdeles i USA og i høyeste grad i Afrika.
  Så jeg er en forkjemper for å oppøve den kritiske sans, og våge å si ifra om det som ikke er bra. “Det store utland” er ikke så langt borte som det var i gamle dager, og også kristne blir eksponert for både positive og negative trender fra resten av verden. (Mange kristne kan nok tenke tilbake på fjoråret og nikke anerkjennende..)
  Slike ting kan fort blusse opp igjen, så jeg håper mitt bidrag kan hjelpe noen å være litt mer forberedt og få tatt ondet ved roten… :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. On 14. februar, 2009 at 3:07 am BurnieBerit Sier:

  Dag Eilig, du sa det du – å utnytte sin stilling, og likevel klarer de jaggu å overbevise seg selv om at Gud taler gjennom dem og at de er til det beste for menigheten.

  Egentlig et nyttig innlegg – eller fire, he he… for det er ikke bare i den religiøse sfære at slike personligheter dukker opp. Hrm… vi har et sted som heter Løvebakken… eller andre småfora der sjeler samles i håp om å bli ledet av en sterk, rettferdig…

  Akkjasann!

  Den farligste løgnen er den som er blandet med sannhet. Gi folket de 3-4 sannhetene de krever, så kan man “lure” inn det negative uten å få reaksjoner… Samme spillet gjøres i politikken. Og mange av oss ser ut til å ha et “sheeple” gen: vi ønsker ikke å lede, vi ønsker å bli ledet av den sterke mann… Se http://en.wikipedia.org/wiki/Sheeple

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. On 14. februar, 2009 at 11:03 pm Dag Eigil Sier:

  Ja, og da kan man gjerne tale om å forføre folk med ord. Demagogi. Noe sannhet og noe løgn. En farlig blanding.

  Exactly

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. On 14. februar, 2009 at 11:13 pm BurnieBerit Sier:

  Juergen, du skriver “… vi ønsker å bli ledet av den sterke mann…”

  Du kunne kanskje funnet det interessant å lese noen av innleggene til Kung Fuz… selv om noen har beskyldt ham for vranglære og dømt ham ned til helvete (det blir visst bloggtreff der, i alle fall var det enighet om det en gang i tia…)

  Om det frister, så er han her: http://31006.vgb.no/

  Takk for tipset :) Har lest litt allerede,følte det var vel avansert for meg, men skal prøve en gang til :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. On 18. februar, 2009 at 10:12 am Nunzio Sier:

  Gleder meg til å lese dine innlegg igjen når synet har stabilisert seg. Opererte for stær i forgårs.

  Ha en flott dag videre!

  Oj, du får ha god bedring… og skru på radioen i mens :) Håper du kommer sterkt tilbake ganske snart

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. On 19. februar, 2009 at 8:36 am Erlend Sier:

  Begrepet “rør ikke ved Herrens salvede” stammer fra tiden da David var på flukt fra en rasende kong Saul som ville ta ham av dage.

  Saul var konge av det forente Israel og Juda, og var i overført betydning “pastoren” til David.

  David respekterte den posisjonen og det embetet Saul hadde, selv om Saul hadde en feil holdning til David, som var salvet av profeten til å bli den neste kongen.

  Det er en egenskap kristne bør ha til sin pastor også – om ikke til personen, så til embetet.

  Men, dersom pastoren din begynner å avvike fra Guds Ord i sin lære er det en varsellampe som burde få deg til å vurdere en ny åndelig veileder dersom tendensen er vedvarende og tiltagende.

  Enig i at man skal ha respekt for sin pastor.. Men jeg mener det blir feil å dra paralleller mellom Israels konge og den nytestamentlige pastoren

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00