Juergen: Finnes det ikke-religiøse abortmotstandere?

Idag har jeg lest to artikler om abort, og jeg føler for å bearbeide tankene litt med et blogginnlegg.

For ordens skyld kan jeg si at jeg personlig er imot “selvbestemt abort”, først og fremst på et religiøst grunnlag.

Men det er egentlig ikke det jeg vil skrive om her…

Første artikkel er amerikansk. En abort i uke 23 gikk ikke som planlagt, kvinnen fødte lille Shanice Denise Osbourne mens hun ventet på at legene skulle utføre aborten. Shanice Denice levde fremdeles og hadde begynt å puste da hun ble puttet i en pose og kastet i søpla. Abortmotstandere krever nå at dette får rettslige følger.
http://charismamag.com/index.php/component/content/article/18985/18985

Den andre artikkelen er fra Aftonbladet som skriver om norske kvinner som reiser til Sverige for å ta abort pga feil kjønn.
http://www.aftonbladet.se/wendela/article4475449.ab

I Norge er uke 12 den siste uken for abort. Og siden det i Norge ikke er lov å kjønnsbestemme fosteret de første 12 ukene, har man ingen mulighet for å vite kjønnet før man eventuelt tar abort.
I Sverige er det lov å ta abort innen 18 uker, og løsningen for norske kvinner som har et foster med “feil kjønn” er altså å dra til Sverige og gjennomføre aborten der.

Dette gjelder selvsagt ikke alle norske kvinner som velger å ta abort i Sverige etter 12 uke, mange tar helt sikkert valget på et annet grunnlag. Men de kvinnene som gjør dette på grunn av “feil kjønn” har altså til hensikt å bære fram et barn, så lenge det er av motsatt kjønn. Med andre ord, man utfører ikke aborten fordi graviditeten og eventuelt det å oppdra et barn setter moren i en “umulig posisjon”.

Jeg innrømmer at jeg reagerer negativt på en slik praksis blant norske kvinner. Men ved nærmere ettertanke må jeg spørre meg selv: er denne begrunnelsen for å ta abort verre enn andre begrunnelser? Dersom vi ser bort fra ekstreme tilfeller som voldtekt, fare for mors liv osv, hvilke begrunnelser er det som kan utpekes som en “bedre” begrunnelse enn en gjennomtenkt beslutning om at man ikke ønsker barn av et bestemt kjønn?

Er ikke hele ideen om selvbestemt abort at kvinnen skal “bestemme over egen kropp”? Da trengs vel ingen annen begrunnelse enn: “Det er min kropp, og mitt valg”.

Og da meldte spørsmålet seg: Finnes det ikke-religiøse argumenter mot abort? Og finnes det ikke-religiøse abortmotstandere?
Dersom du er en ikke-religiøs abortmotstander, vil det være veldig interessant om du kunne dele ditt syn og dine argumenter i kommentarfeltet nederst.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Lagret under: on 22. februar, 2009 at 6:06 pm Kommentarer (4)

Tilbakesporings-URL http://juergen.vgb.no/2009/02/22/juergen-finnes-det-ikke-religi%c3%b8se-abortmotstandere/trackback/

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

4 kommentarer

 1. On 23. februar, 2009 at 12:34 pm Jone Sier:

  Hvis du ikke får det kjønnet du ønsker deg så er det sikkert noen som er keen på å bytte lissom. jeg synes abort er helt konge. tenk hvor mange uønsket barn som kommer til verden p.g.a abort aktivister som mener at alt i livet er så lett. jeg vil sammenligne at hvis du putter et foster på bakken. det ville ikke a nubbe sjans til å overleve ergo ikke levedyktig. jeg synes det er mye mer brutalt å tenke på at når du sover dreper du minst 12 insekter. Det står i bibelen du skal ikke drepe. synes det treffer mye bedre her. stakkars insekter. de er så små og uskyldige og de fortjener også livets rett. vi mennesker så så brutale lissom.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. On 23. februar, 2009 at 2:27 pm JuergenHatMaker Sier:

  Men finnes det argumenter MOT selvbestemt abort som ikke bygger på religiøs overbevisning?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. On 23. februar, 2009 at 8:54 pm bernt Sier:

  nei…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. On 25. mars, 2009 at 4:53 pm dunkman Sier:

  Nå er jeg selv tilhenger av selvbestemt abort, og gjerne langt ut over dagens grense på 12 uker. Jeg er ikke religiøs, men jeg tror da det må være fullt mulig å komme frem til et nei til abort-standpunkt uten å være religiøs.

  1. Når inntrer menneskeverdet. Enhver som mener at menneskeverdet inntrer ved befruktningen bør være mot abort. Jeg tror mange ikke-religiøse har denne holdningen, og det interessante i en abortdiskusjon er nettopp spørsmålet om menneskeverd og når det inntrer. Både motstandere og tilhengere er nemog som regel enige i at det er galt å drepe noe som har menneskeverd.

  2. Respekt for liv. Et foster er også et liv, selv om man ikke måtte mene at dette livet har menneskeverd. Det er fullt mulig å ha et etisk standpunkt som sier at det er galt å ta ethvert liv av bekvemelighetshensyn. Mange veganere f eks har dette synet (selv om det ikke skulle forundre meg at mange av disse igjen er for abort. De som er mest glad i dyr er ofte, merkelig nok, ikke like glade i menneskedyret.).

  Jeg for min del skjønner ikke de som sier at et foster er et fullverdig menneske, en person, en med menneskeverd – samtidig som de åpner for abort etter voldtekt eller incest. Hadde jeg ment det første ville jeg definitivt vært mot det andre.

  Veldig nær hva jeg selv kom fram til som MULIGE argumenter… Men finnes det ikke-religiøse personer med disse standpunktene? For veganere har vel en religiøs begrunnelse for sine standpunkt?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00