Juergen: Avkristningen av Norge

Det har vært en del skriverier i det siste om den såkalte avkristningen av Norge, og det er politikerne som får skylden.

Det er bl.a snakk om NRKs religiøse profil, den gamle diskusjonen om religionsundervisningen i skolen, og strengere krav til menigheter og organisasjoner som mottar statsstøtte.

Men denne utviklingen kan også være en positiv ting. For den er også litt avslørende. Den kristendommen som er avhengig av statsstøtte, skolens religionsundervisning og NRK for å overleve, er kristendom på kunstig åndedrett. Den er symbolet på menighetenes sviktende engasjement. Og ikke minst et symbol på vår manglende evne til å nå ut til det norske folk.

Ikke skyld på politikerne. Se deg i speilet, for der ser du den skyldige. Deg og meg. Vi som tror, men som har overlatt ansvaret til politikerne og det offentlige å overlevere Budskapet til den nye generasjon.

Evangeliet har alltid hatt mest framgang i land der man ikke har overlatt forkynnelsen til myndighetene. Ekte kjærlighet til Gud brenner mest i hjertene på mennesker som er under forfølgelse og som må ofre noe for sin tro. En “undergrunnskirke” er mer levende enn en statskirke, i hvert fall over tid.

Kanskje det er Gud som står bak den såkalte “avkristningen”? Kanskje det er så enkelt at Gud skrur av den kunstige åndedretten til en religion som ikke har livets rett, en utvannet kristendom som ikke brenner i hjertene, men som kun er blitt tradisjon og religiøse ritualer.

Den første menighet sprang ut fra en liten gruppe troende i en avkrok i Romerriket. Romermakten var en fiende av Israel, og en fiende av den kristne menighet. Det var ingen statsstøtte å få, men de kristne delte alt. Og Romerriket, Israels og menighetens fiende, ble velsignet med en formidabel vekkelse.

Kanskje Gud er i ferd med å kle oss nakne. Kanskje Han sier: Er det dette dere har satt deres lit til? NRK, undervisning i skolen og statsstøtte? Hva har det ført til? Hvor er fruktene? Og hva vil skje når Jeg tar det bort?

Kanskje det er på tide å si: Vekk med statsstøtten. Vekk med den kunstige statskirken. Ja til kristne som våkner opp og ser sitt ansvar.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Lagret under: on 9. mars, 2009 at 1:04 pm Kommentarer (4)

Tilbakesporings-URL http://juergen.vgb.no/2009/03/09/juergen-avkristningen-av-norge/trackback/

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

4 kommentarer

 1. On 9. mars, 2009 at 4:32 pm Freddy Stangnes Sier:

  Du har noen gode poenger der. Vi har religionsfrihet og da skulle heller ikke staten være innblandet. Dog er det litt drøyt å be alle å se seg i speilset. Tro spenner fra lunken til fanatiker og dersom det er noen vurdering når tiden er moden og livet ebber ut så antar jeg ikke at graden av tro vil få avgjørende betydning.

  Det som gir grunn til bekymring er de som i sterk grad presser for å få sine religiøse syn igjennom. Jeg mener at det aldri har vært meningen i noen religion at det skal være; tro på dette uten å tenke , ellers er du fortapt!

  Livet byr på svært mange utfordringer , da er godt å ha en tro , fanatisk eller det jeg kaller barnetro. Begge deler eller hele skalaen mellom dem er grei for den som besitter det diffrensierte stadiet. Alle som har sin store eller lille tro vil nå det som eventuelt måtte komme i ettertid.

  p.s. Jeg har ikke noe hastverk med å finne ut om det er noe etterpå . Det er mye jeg ikke har fått utført ennå . :-)

  Jeg ba ikke alle om å se seg i speilet, men de troende kristne og særlig de som klager på politikernes “avkristning”. Politikerne som embet har ingen misjonsbefaling, men det har hver enkelt kristen. Nå er det en del kristne som brenner for sin tro, og har den innstillingen jeg etterlyser, men jeg vil tro disse gjør som Det gamle testamentets profeter som identifiserte seg med israelsfolket som hadde vendt seg fra Gud. For profetene slo seg ikke for brystet, men de “så seg selv i speilet” og sa: VI har syndet… vi er alle ansvarlige.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. On 9. mars, 2009 at 7:54 pm Agent Provokativ Sier:

  ja, vekk med statsstøtten…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. On 9. mars, 2009 at 10:36 pm JuergenHatMaker Sier:

  Interessant og dessverre lite overraskende at den kristne Frp-avisen Norge IDAG i sin leder om avkristningen av Norge setter likhetstegn mellom kritikk av Israel og avkristning:

  http://idag.no/ledere-oppslag.php3?ID=15891

  Når skal disse folkene våkne opp?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. On 10. mars, 2009 at 6:32 pm skapbloggern Sier:

  -skapbloggern undres over at statskirken som gjør “alt” for å tekkes “folket” har mistet “folket”?.
  Skapbloggern meldte seg ut av statskirken for ca 1 år siden, den er blitt “fremmed” selv for de troende?

  Har ikke vært medlem der på mange år… Men jeg er enig med deg.. Selv om man hele tiden lar de som er utenfor kirken bestemme hvordan kirken skal være, så vil de ikke etterpå, når de har fått sine prinsippsaker gjennom, storme til kirken for å bli “aktive kirkegjengere”. Men heldigvis har vi alternativer, og de fleste som ønsker det klarer vel å finne en menighet der de føler seg hjemme. Håper det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00