Juergen: De mest uredelige journalistene

Jeg ser så sjelden på NRK, at da jeg forleden dag skrudde på TVen akkurat i det Ingerid Stenvold ønsket velkommen, så trodde jeg at jeg så på Sporten. Men noe var galt, for den alltid smilende Ingerid som jeg husket fra Sporten var alt for alvorlig til at dette kunne handle om Fotball-VM. Jeg forstod at hun nå var blitt gravalvorlig nyhetsoppleser.

Og hun er dermed i direkte dialog med den gruppen journalister jeg holder for å være de mest uredelige av dem alle: Utenriks-korrespondentene. Jeg har egentlig et veldig ambivalent forhold til dem, for ofte er dette veldig dyktige journalister… Men du verden så utspekulerte…

Jeg vet ikke, men jeg antar at spørsmålene Stenvold stilte sin utsendte kollega denne kvelden, var diktert henne på forhånd av den samme personen som skulle svare direkte fra USA, kanskje hun ble instruert på denne måten:

“Først spør du meg: HVORFOR gjør Obama dette her, og så kommer jeg med et meget innsiktsfullt svar. Deretter må du spørre meg: Hva er det Obama ønsker å oppnå, og så skal jeg overraske alle nordmenn med å avsløre Obamas innerste hemmeligheter.”

For utenrikskorrespondenter gir ikke uttrykk av å være politiske kommentatorer. De gir bastante svar på bastante spørsmål. De gir uttrykk av å ha SVARET, de kjenner SANNHETEN.

Skal man omtale norske politikere, så er man som regel forsiktig med å ikke legge ord i deres munn… Da må man i hvert fall gjøre det i kraft av å være politisk kommentator, slik at man på rederlig vis understreker at man nå framlegger sin subjektive mening. For ingen objektiv journalist kan på en lettvint måte hevde å vite hva en norsk politiker “egentlig” mener. Da vil man gå ut av sin objektive rolle, og man vil fort bli “arrestert” av journalist-kolleger, av den politiske opposisjon, eller til og med av den omtalte politikeren selv. Og man ønsker jo å virke profesjonell og at man tar sitt journalistyrke på alvor.

Men når man er i UTLANDET, da kan man visst smøre på i tjukke lag. Da kan man være selvhøytidelig “ekspert”, vel vitende om at den utenlandske politikeren man “vet så mye om” ikke kommer til å ta til motmæle mot selv de mest hårreisende påstander, eller at ingen utenlandsk opposisjon vil ta til motmæle mot en norsk journalists ukritiske ros av deres statsoverhode og politiske motstander.

Og det gjelder ikke bare påstander om utenlandske politikere. Det kan være en hendelse i en avsides krok av verden som ingen har hørt om før, der en mer eller mindre dramatisk hendelse får verdens oppmerksomhet, og utenrikskorrespondentene flokker til dette ukjente stedet, og plutselig er til og med den norske utsendte journalisten “ekspert” på dette lille stedets tradisjon og økonomi og indre konflikter og you-name-it.

Og nikkedokkene i studio leser opp sine (dikterte?) spørsmål som er formulert som om denne kollegaen på live link fra utlandet er et orakel som vet svaret på alt.

Jeg har ofte lurt på hvorfor jornalistene ikke har mer selvjustis i forhold til utenriksreportasjer, for dette får pågå år etter år.

Jeg har gjort det til vane å spørre (kanskje ikke høyt, men i hvert fall i mitt stille sinn): “Og hvordan vet DU DET?” til alle de bastante påstandene fra utenrikskorrespondentene, og som regel så kommer det INGEN referanse til kilder, a’la “i følge den og den”, eller “den og den hevder så og så.”

Nei, det er kort formulerte setninger om at “sånn er det!” Dermed basta.

Men sannheten er nok snarere at “sånn er det i følge mine utenlandske journalist-kolleger”, eller kanskje “sånn er det i følge Wikipedia”.

For meg blir det bare latterlig. Men min teori er at disse tåpelige påstandene som presenteres uten noen referanse til kilder bare får fortsette ene og alene fordi vi seere tillater det og ikke reagerer eller stiller strengere krav. En utenrikskorrespondent kan utgi seg for å være ekspert på sjeldne insektarter i regnskogen den ene dagen og ekspert på internasjonal økonomi den andre dagen, og vi hever ikke en gang på øyenbrynet.

Uhm. Påstod jeg at de er de mest uredelige journalistene? Jeg mente selvsagt å si at det er min subjektive mening at dette er de mest uredelige journalistene. Big difference. Men så gir jeg heller ikke uttrykk av å være objektiv…

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Lagret under: on 19. juni, 2010 at 7:39 pm Kommentarer (1)

Tilbakesporings-URL http://juergen.vgb.no/2010/06/19/juergen-de-mest-uredelige-journalistene/trackback/

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

One Comment

  1. On 10. juli, 2010 at 2:22 am Abdi Jibril Sier:

    Ja ganske riktig det du sier.

    Men for mange er det vel ikke så viktig hvilke opplysninger de får gjennom media..enn så lenge det stemmer med deres virkelighetsforståelse.

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00